A 183 nap, mint olyan, általában elő szokott kerülni, ha külföldi adózásról beszélgetünk. Kevesen szokták tudni viszont, hogy igazából két 183 napos szabály van.  

A szokásos tartózkodási hely 183 napja

A magyar adójogszabályok szerint, egy magánszemélynek akkor van Magyarország területén szokásos tartózkodási helye, ha az adott naptári évben – a ki- és beutazás napját is egész napnak tekintve – legalább 183 napot belföldön tartózkodott. Tehát 183 nap elég ahhoz, hogy szokásos tartózkodási helyet alapítson valaki magának Magyarországon. Nem kell egybefüggő napoknak lennie, bármilyen szórásban lehet teljesíteni.

Miért fontos ez?

Egyrészt, a magyar jogszabályok szerinti belföldi illetőség megállapításánál is lehet jelentősége azok számára, akik nem, vagy nem csak magyar állampolgárok.

Másrészt, ha valaki 2 vagy akár több országban is illetőséggel bír a saját belső jogszabályaik alapján, akkor az adóegyezmények lehetőséget adnak annak eldöntésére, hogy melyik ország legyen a 'nyertes'. Vagyis az egyezmény alkalmazása szempontjából lesz egy 'illetőség'-ország. Ennek megállapításához több feltételt is szoktak vizsgálni, amelyek közül az egyik a szokásos tartózkodási hely.

Mivel a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények nem tartalmaznak saját 'szokásos tartózkodási hely' definíciót, amikor magyar oldalról értelmezzük, a magyar jogszabályokhoz és a magyar értelemzéshez kell visszanyúlni. Vagyis lásd fent.

A munkaviszonyból származó jövedelem adóztatásának 183 napja

Ez viszont már az adóegyezményeinkből fakadó szabály.

Ha az illetőség már megállapítást nyert (akár a szokásos tartózkodási hely, akár más alapján), akkor azt kell megnézni, hogy a munkaviszonyból származó jövedelem után hol kell adót fizetni.

Az egyezményeink szerint az 'illetőség'-országnak nem minősülő országnak is van joga adóztatni általában, ha a magánszemély  egyfolytában vagy megszakításokkal összesen 183 napnál hosszabb időszakot  tartózkodik ott az adott adóévben kezdődő vagy végződő bármely tizenkét hónapos időtartamon belül. Az adóztatás jogához nem elég 183 nap: legalább eggyel több kell. Vagyis ez a 183 nap tulajdonképpen 184!

Az időszak, amiben ezt a 184 napot vizsgáljuk, viszont nem mindig a fent említett bármely 12 hónapos időszak. Némely, főleg a régebbi, egyezményeinkben inkább adóévet vagy naptári évet kell nézni. Szóval csak óvatosan a vizsgálódással.

Példa Bélánk amerikai állampolgár, de 184 napot tartózkodott Magyarországon tavaly. Igazi 'utazó nagykövet', de van egy állandó lakása az USA-ban. Emiatt nem lesz magyar belföldi illetősége, hiába keletkezett szokásos tartózkodási helye Magyarországon. Külföldi illetőségűként azonban még mindig lehet magyar adókötelezettsége a munkaviszonyos jövedelmén, mivel 183 napnál többet tartózkodott itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://kikuldottek.blog.hu/api/trackback/id/tr435429354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása