Ha a magyar Szja alapján arra jutottunk, hogy belföldi illetőségűnek kell tekinteni valakit, akkor a következő lépés annak megvizsgálása, hogy

  1. van-e külföldi jog alapján ott adóköteles jövedelme;
  2. van-e az adott országgal kettős adóztatás kizárásáról kötött hatályos egyezményünk;
  3. az egyezmény alkalmazásához melyik ország illetőségét kell megállapítani; és ez alapján
  4. melyik országnak keletkezik adóztatási joga az adott jövedelem tekintetében.

Egyik sem könnyű feladat általában, de haladjunk sorjában.

1. van-e külföldi jog alapján ott adóköteles jövedelme

Vagyis meg kell nézni, hogy szerzett-e a magánszemély olyan jövedelmet, ami valami (bármi) oknál fogva egy másik országban adóköteles lehet. Tipikusan ilyenek a külföldi kifizetésű jövedelmek, de előfordulhatnak olyan adókötelezettségek is, amelyek valamilyen külföldön végzett tevékenység (pl. kiküldetés keretében végzett munka) esetén, vagy akár az országba bevitt deviza alapján merülhetnek fel.

Ennek vizsgálatához mindig tájékozódni kell az adott országban. Ha csak formális tájékoztatásra vágyunk, jó lehet a helyi adóhatóság megkérdezése is. Ha viszont esetleg az adóköltségek optimalizálása is cél, érdemes egy helyi adótanácsadóval is egyeztetni.

2. van-e az adott országgal kettős adóztatás kizárásáról kötött hatályos egyezményünk

Ez itthonról is könnyen ellenőrizhető. Ha találunk ilyen egyezményt, akkor a benne foglalt személyekre (tipikusan állampolgárokra, vagy hazai jog szerint belföldi illetőségűekre), az egyezményben meghatározott földrajzi területekre (pl. GB és Észak-Írország egyik oldalról, Magyarország a másik oldalról), és a meghatározott adónemekre (pl. személyi jövedelemadó) a hatályba lépéstől számítva (pl. 2012. január 1-jétől) alkalmazandó.

Ha a személyi, tárgyi, területi vagy időbeli hatály bármelyike nem passzol a konkrét esetünkhöz, az egyezmény nem alkalmazható!

A bejegyzés trackback címe:

https://kikuldottek.blog.hu/api/trackback/id/tr845018854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása