Ha a magyar Szja tv. szerint nem minősül valaki belföldi illetőségűnek, akkor az adóegyezményeink alkalmazásában viszonylag egyszerű a helyzet.

Ha valahol máshol belföldi illetőségűnek minősül, akkor az adott országgal kötött kettős adóztatásról szóló egyezmény szabályai szerint kell megállapítani az adóztatás jogát. Az egyezményben foglalt illetőségi szabályokat viszont nem kell alkalmazni, automatikusan a másik ország illetőségét kell az egyezmény szempontjából figyelembe venni.

Ha nincs egyezményünk az adott országgal, az ottani adóilletőség, sajnos, semmit sem jelent magyar szempontból. Ilyenkor csak a magyar szja szabályai szerint kell az adókötelezettséget megállapítani.

Ha viszont egyik országban sem bír illetőséggel a magánszemély, akkor az (esetleg egyébként meglévő) adóegyezmény szabályai nem alkalmazhatóak. Vagyis kizárólag a magyar Szja szabályai szerint kell eljárni. Ha a magyar szja szerint a külföldi illetőségű magánszemély jövedelmét Magyarországról származónak kell tekinteni, akkor a magyar adókötelezettsége ennek a jövedelemnek a tekintetében fennáll. Ha az szja szabályai szerint nem belföldről származik a külföldi illetőségű magánszemély jövedelme, akkor adókötelezettsége sem állapítható meg itthon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikuldottek.blog.hu/api/trackback/id/tr345051454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása