Egy kiküldött számára a személyi jövedelemadón túl a társadalombiztosítási helyzete is nagyon fontos: fennmarad-e a jogosultsága magyar nyugdíj és/vagy egészségügyi szolgáltatásokra?

Erre a kérdésre, sajnos, - az szja-hoz hasonlóan - nem lehet egyszerű választ adni. A válasz több tényezőtől függ, pl:

  • ki lesz a kiküldetés alatt a munkáltató, és milyen jog lesz az irányadó
  • milyen hosszú időre történik a kiküldetés
  • milyen országba történik a kiküldetés; olyanba, amelyikkel van valamilyen egyezményünk vagy olyanba, amelyikkel nincs
  • ha van TB egyezményünk a kiküldetés országával, az milyen jogokat biztosít,  illetve milyen kötelezettségeket ír elő.

Egy példán szemléltetve: egy magánszemélyt a magyar munkáltatója a német anyavállalthoz küldi ki egy kétéves gyakorlatszerzési periódusra. A cégcsoportnál alkalmazandó kiküldetési politika szerint ilyen esetben a munkavállalóval Németországban helyi munkaszerződést kötnek. Ezen szerződés alapján a hasonló munkakörben dolgozó német kollégákkal azonos bért kap, amelyet így a német fogadó cég fizet ki neki.

Mivel az EU-n belül történik a kiküldetés, ezért a 883/2004-es EGK rendelet (erről később részletesen írok) alkalmazandó. Így - főszabály szerint - a magánszemély annak az országnak a társadalombiztosítási rendszerébe tartozik a kiküldetés alatt, amelyikben dolgozik. Vagyis a német TB-be kell neki is és német munkáltatójának is járulékot fizetnie.

Kezdjük először is a magyar járulékfizetési szabályokkal. A magyar társadalombiztosítás szabályai a magyar állampolgárokra és a Magyarországon munkát végző személyekre terjed ki. Vagyis alapelvként - hasonlóan az szja-hoz - az mondhat ki, hogy az állampolgárok mindig TB alanyok, kivéve, ha a vonatkozó egyezmény vagy uniós rendelet ez alól mentességet ad..

Ugyanakkor a szociális biztonsági rendszerek koordiálásáról és annak végrehajtásáról szóló rendeletek illetőleg a a nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó

A bejegyzés trackback címe:

https://kikuldottek.blog.hu/api/trackback/id/tr445113791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása