... akkor sem kell teljesen elkeseredni: nem biztos, hogy kettős adófizetés lesz a vége.

Tény ugyanakkor, hogy ilyen esetben csak a magyar jogalkotó jóindulatára lehet számítani. Jelenleg ez annyit tesz, hogy a magyar Szja. tv alapján, belföldi illetőségűek esetében a külföldön megfizetett adó egy része a magyar adófizetési kötezettségbe beszámítható. Külföldi illetőségűek esetében pedig csak akkor keletkezik adókötelezettség, ha a törvény a jövedelem forrásának (származási helyének) Magyarországot tekinti.

Fontos észben tartani: magyar állampolgár mindig belföldi illetőségű az Szja tv szerint! Ez adóegyezmény hiányában, sajnos, így is marad.

Tegyük fel, hogy Irakban vállal egy magyar állampolgár magánszemély munkát. Kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményünk nincs, vagyis a teljes, Irakban megszerzett jövedelmét be kell vallania Magyarországon. A bevallási mellett magyar adófizetési kötelezettsége is van, viszont a bevalláson a külföldön megfizetett adót a kiszámított magyar adókötelezettségből levonhatja.

Mivel Irakban max 15% a jövedelemadó, és a magyar 16%-os adókulcs magasabb, ezért a megfizetett iraki adót kiindulási alapként figyelembe vehetjük. Beszámítani viszont csak akkor lehet, ha az iraki adó a magyar adóbevallási határidőig befizetésre is kerül. Ebben az esetben is csak a ténylegesen megfizetett iraki adó 90%-a vonható le a magyar adóból.

Korábban adóelőleget is kellett fizetni, azonban, szerencsére, a jogalkotó ezt pár éve már módosította, és ilyen esetben a magánszemély cash flow egyenlegét nem dönti romba a magyar és az iraki egyszerre történő adófizetés. Magyarországon most már utólag, a bevallással egyidejűleg kell az iraki adó évközi megfizetését követően még fennálló magyar adót megfizetni "maradék-elven".

Tegyük fel, hogy Irakból is érkezik egy magánszemély Magyarországra, itt vállal munkát, tevékenységét szokásosan Magyarországon végzi. Ilyenkor a magyar Szja szerint Magyarország a jövedelemszerzés helye. Az iraki magánszmeélynek így itt keletkezik  adókötelezettsége, még akkor is, ha esetleg a magyar tartózkodása alatt is külföldi illetőségűnek tekinthető adószempontból. Ő is érvényesítheti azonban az esetleg Irakban megfizetett adót a magyar adóbevallása elkészítése, adókötelezettsége megfizetése során.

Mi történik, ha Dubajban vállal munkát a magyar állampolgár? Hiába örülne az adómentes jövedelemnek: ha nincs külföldön megfizetett adó, akkor nincs is mit beszámítani a magyar adókötelezettségbe. Vagyis, a 16% adókulccsal itthon adóköteles a kint megszerzett jövedelem teljes egészében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kikuldottek.blog.hu/api/trackback/id/tr205056926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása